Uutiset

Takaisin

Suomalainen terveysteknologia ja startup-ympäristö myyntivaltteja maailmalla

Suomalainen terveysteknologia ja startup-ympäristö myyntivaltteja maailmalla

Finpron Invest in Finland-yksikön, Tekesin ja TechTourin järjestämä investointitapahtuma onnistui tavoitteissaan. Tapahtuma kokosi yhteen 15.-16. maaliskuuta noin 140 alan kansanvälistä investoria ja terveysalan kasvuyritystä Finlandia-talolle.

Kansainvälinen paneeli valitsi noin 140 yrityksestä 40 tällä hetkellä potentiaalisinta esittelemään tarjoamaansa kansainvälisille riskisijoittajille ja bisnesenkeleille. Painopiste oli suomalaisissa kasvuyrityksissä, joita valittiin mukaan kaksikymmentä. Nämä yritykset toimivat digitaalisen terveyden ja terveysteknologian alueella.

Suomi markkinoi itseään tulevaisuuden terveysmaan ja syitä tähän on monia. Suomi on terveys- ja hyvinvointisektorista Finprolla vastaavan Nora Kaarelan mukaan muun muassa digitaalisen terveyden edelläkävijä, maassa on kaikille kansalaisille avoin ja ilmainen tehokas terveydenhuolto, maailmanluokan tutkimusta ja kehitystä sekä ainutlaatuinen innovatiivinen startup-ympäristö.

Lääkealan yrityksiä kiinnostaa nyt erityisesti se, että Suomessa yli 98 prosenttia potilasrekistereistä on digitaalisessa muodossa ja terveysdata on oivallisesti hyödynnettävissä tutkimusta ja kehitystä varten. Näin ei ole missään muualla ja tämä tuo Suomelle erityistä kilpailuetua, sanoo Kaarela.

Tämä mahdollisuus kehittää omia tuotteittaan tehokkaasti suomen innovaatioympäristössä on syy, miksi toimijat, kuten GE Healthcare ja Bayer ovat Suomessa. Suomi on myös yksi niistä seitsemästä tunnistetusta maasta, joka vie terveysteknologiaa enemmän kuin tuo. Terveysteknologian vienti on nopeinten kasvava korkean teknologian vientialueemme tällä hetkellä.

Olemme terveysteknologian pikku jättiläinen. Healthtech Investment Europe tapahtuma osoitti, että potentiaalia kasvulle on edelleen. Suomessa kehitetyt innovaatiot ja ratkaisut nauttivat kansainvälistä arvostusta. Tästä on hyvä jatkaa.

Suomessa työskentelee kaksi kertaa enemmän tutkimus- ja tuotekehittäjiä miljoonaa asukasta kohden kuin USA:ssa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Suomesta löytyy sektorille hyvin koulutettua työvoimaa – se on myös kilpailuvaltti. Suomi onkin World Economic Forumin tuoreimman kilpailukykyvertailun ykkönen tutkijoiden ja insinöörien saatavuudessa.

Riskirahaa on – se täytyy vain löytää

Ensimmäisen illan paneelikeskustelussa esiintyneet sijoittajat Alexander Kempe (37celsius) ja Aris Constantinides (Kreos) vakuuttivat, että rahaa on tarjolla, se täytyy vain löytää.

Rahoitusta on tarjolla jokaiseen vaiheeseen, sanoi Constantinides.

Hänen mielestään yleensä on puutetta ainutlaatuisista todellisista innovaatioista - moni tekee hänen mielestään samaa asiaa hieman eri painotuksilla; yritykset saattavat hakea myös väärää rahaa väärään aikaan.

Terveysteknologian rahoituspuolelle on tullut myös uusia toimijoita ja riskisijoittajia, jotka haluavat hyötyä tästä ekosysteemistä, vinkkaa puolestaan Kempe.

Samaisessa paneelissa ollut Tekesin palvelujohtaja Eeva Salminen muistutti, että riskisijoittajat ovat jo löytäneet Suomen ja huomanneet suomalaisten aktiivisuuden alueella. Sijoitusten määrä terveysalan kasvuyrityksiin on kasvussa, näin myös Tekesin omissa rahoituspäätöksissä. Tekes oli yksi tapahtuman pääsponsoreista.

Finpron haastattelemat kasvuyritykset ja sijoittajat olivat tyytyväisiä tapahtuman tarjoamaan. Sekä sijoittajat, että yritykset pitivät Healthtech Investment tapahtumaa hyvin arvokkaana ja suomalaiset korostivat myös sitä, kuinka tärkeää on saada tällaisia kohtaamisia nimenomaan Suomeen.

Seuraa somea

Finpro videohaastatteli tapahtumassa seuraavia investoreita: Klaus Stockeman Peppermint Venture Partners, Diana Saraceti Panakès Partners, Patrik Sobocki Industrfonden, Leena Niemistö Pihlajalinna ja Vishal Gulati DFJ Esprit.  Haastattelut ovat kevään aikana nähtävissä Finpron You tube-kanavassa. Lisäksi haastateltiin kasvuyritysten edustajista, joista mainittakoon Aino Kalervo Tilt, Sami Lakka Lakka Technologies, Arno Parviainen David Health Solututions.  Heidänkin videoituja haastatteluja on nähtävissä myöhemmin.

Uusi kansainvälinen sijoittajatapahtuma edistää ulkomaisia terveysalaninvestointeja Suomeen

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Healthtech Invest Europe 2017-tapahtuman tavoitteena oli edistää ulkomaisia suoria investointeja hankkimalla kansainvälisiä sijoittajia Suomeen, edistämällä suomalaisten ja kansainvälisten sijoittajien kohtaamista sekä nostamalla maan tunnettuutta terveysteknologian innovaattorina.

Teksti ja kuvat: Maria Arruda