Uutiset

Takaisin

Suomalaiset tech-supertähdet loistivat Mobile World Congressissa

Suomalaiset tech-supertähdet loistivat Mobile World Congressissa

Suomi on globaali teknologian supervalta. Vuoden 2017 Mobile World Congressiin (MWC) osallistuneet 32 innovatiivista suomalaisyritystä osoittivat rohkean väitteen todeksi.

Suomi-paviljongin yritykset, joiden taustat vaihtelivat esineiden internetistä, 5G:hen ja digitaalisiin terveysratkaisuihin, esiintyivät edukseen MWC:n ennätykselliselle yli 100 000 vierailijan yleisölle.

Alkujaan ennen kaikkea operaattoreihin ja mobiiliteknologiaan keskittynyt tapahtuma on vuosien varrella kasvanut koskemaan laajemmin kansainvälistä teknologiakenttää ja tuoreeltaan erityisesti esineiden internetin, 5G:n sekä virtuaalitodellisuuden kaltaisia muutoksentekijöitä.

Tänä vuonna silmiin pistävää oli, että myös Fordin ja Seatin kaltaiset suuret autoyhtiöt näkyivät ja kuuluivat ennen kaikkea niin sanottuun ”connected cariin” liittyvillä teemoilla. Samalla asialla oli eteläkorealainen SK Telecom, joka ilmoitti tavoitteekseen 5G-yhteyttä hyödyntävän itseohjautuvan auton tuomisen tieliikenteeseen jo kuluvan vuoden aikana. Tästä huolimatta tapahtumayleisön suurimman huomion sai osakseen suomalaisduo Nokian ja HMD Globalin yhteishanke legendaarisen Nokian 3310-puhelimen uudelleenherättämiseksi.

5G-teknologian korkea profiili digi-alalla näkyi Suomi-paviljongilla. Asian nosti esiin myös paikan päällä vieraillut Suomen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

”Ennen pitkää 5G:n, tekoälyn, esineiden internetin ja virtuaalitodellisuuden kaltaisten teknologioiden välinen vuorovaikutus muodostuu todelliseksi muutosvoimaksi. Tästä syystä tarjoamme suomalaisyrityksille keskeisimpiä kilpailijoitamme varhaisemman mahdollisuuden hyödyntää tuoreimpia teknologioita kehitystyössään. Mallimme auttaa suomalaisyrityksiä kulkemaan digitalisaation aallonharjalla ja luomaan lopulta kaikkia hyödyttäviä uusia ratkaisuja”, Berner alleviivasi.

Tämä suomalaisyritysten innovatiivisuus oli vahvasti läsnä MWC:ssa.

Esimerkiksi Cloudstreet esitteli palkittua teknologiaansa, jonka avulla mobiilioperaattorit ja palveluntarjoajat voivat säädellä kysyntäperusteisesti tietoverkkojen kapasiteettia ja suorituskykyä. Ratkaisu on ensiarvoisen tärkeä 5G:n käytännön toimivuuden kannalta.

Toinen maininnan arvoinen esimerkki on tunnistautumisratkaisuja kehittävä MePIN, joka palkittiin MWC:n tapahtumajärjestäjän GSMA:n Global Mobile Awards -palkintotilaisuudessa.

”Vuoden 2017 MWC on ollut erityisen hieno meille. Olemme esitelleet ratkaisuamme kolmessa erillisessä yhteydessä ja saaneet mediahuomiota niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Nykyisten kollegoiden ja asiakkaidemme lisäksi tapasimme lukuisia potentiaalisia asiakkaita. Tapahtumaamme voinee kutsua onnistuneeksi, kun kerran Espanjan kuningaskin testasi ratkaisuamme,” MePINin toimitusjohtaja Markku Mehtälä kommentoi.

Edellä mainittujen ohella suurista uutisista kertoi konnektiviteettiyritys UROS, jonka Goodspeed Roaming -applikaatio ja -SIM liitetään osaksi kiinalaisjätti ZTE:n tuoreeltaan julkaisemaa Blade V8 Lite -älypuhelinta. Goodspeed Roaming -ratkaisun idea on tarjota kiinteähintaista mobiilidataa kohtuuhintaan globaalisti.

Myös Varaani Works häikäisi julkaisemalla yhteistyössä intialaisen VideoConin kanssa ainutlaatuisen VCloud-pilviratkaisun Intian markkinalle. Osuvasti yrityskaksikon neuvottelut yhteistyöstä, joka avaa suomalaisyritykselle pääsyn lähes 70 prosenttiin Intian kaupunkiväestöstä, saivat alkunsa vuoden 2016 MWC:ssa.

Uskollisina statukselleen teknologian supervaltana suomalaiset eivät suotta nöyristelleet, vaan loistivat innovaatioidensa kanssa. Samaa on luvassa ensi vuoden MWC:ssa, joskin taas piirun verran kirkkaammin.