Uutiset

Takaisin

Suomi heräämässä humanitääriseen avustustoimintaan liittyviin liiketoimintamahdollisuuksiin

Suomi heräämässä humanitääriseen avustustoimintaan liittyviin liiketoimintamahdollisuuksiin

Afganistan, Etelä-Sudan, Jemen, Somalia, Syyria. Vaikeissa olosuhteissa tarvitaan luotettavia, edullisia ja innovatiivisia ratkaisuja inhimillisten olojen parantamiseen. Humanitääriset kriisit, poikkeusolosuhteissa elävien ihmisten tarpeet, halu auttaa ja edistää kestävää kehitystä tuovat vuosittain n. 2000 alan merkittävintä toimijaa Brysseliin humanitäärisen avun tapahtumaan ja messuille Aidexiin.

Suomi osallistui Aidexiin Finpron Kehittyvät Markkinat -kasvuohjelman puitteissa tuoden mukanaan kymmenkunta suomalaista yritystä, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan osaamistaan humanitääriselle segmentille: IC2 Feeniks, KT-Shelter, Lune Group, Tespack, TeijoCon, VAKAVA, Verseidag Ballistic Protection sekä Human Security Finland verkosto (BMS Engineering, Elisa, Nokia ja Telespro) esittelivät tuotteitaan messuilla. Brysseliin matkustaneet suomalaisyritykset etsivät kosketusta alan potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin ja kiittelivät Finpron aloitetta tuoda suomalaista osaamista esille. Aidex-messut ovat hyvin rajoitetulle segmentille kohdistettu tapahtuma, jonka kävijämääriä ei voi verrata tavallisten kaupallisten messujen kävijämääriin. Siitä huolimatta Suomen esittelypaviljongissa kävi kuhina, ja yritykset löysivät itselleen lukuisia lupaavia kumppaneita, osa myös potentiaalisia ostajia. Aidexin vahvuutena on, että mukana on yritysten lisäksi esim. YK:n, Punaisen Ristin ja muiden avustusjärjestöjen edustajia, jotka ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita yrityksille.

IC2 Feeniks esitteli tuotevalikoimaansa mm. Turkin Punaiselle Puolikuulle, jota kiinnosti erityisesti Isolation Pod potilaan eristyskapseli (mm. Suomen puolustusvoimien käytössä), joka on suunniteltu suojaamaan sekä potilasta että hoitajia mahdollisilta tartuntariskeiltä siirtotilanteissa, sekä vedellä täytettävä räjähdesuoja Fragment Trap, jota voidaan käyttää turvarakenteena paikoissa, joissa esimerkiksi maamiina joudutaan raivaamaan räjäyttämällä. Lääkärit ilman rajoja –järjestöä kiehtoi VAKAVAn tulossa oleva kylmäketjuratkaisu rokotteiden kuljettamiseen, jolla lämpötila voidaan pitää pitkään tasaisena, toisin kuin nyt markkinoilla olevissa ratkaisuissa, joissa lämpötila nousee tasaisesti heikentäen rokotteiden säilyvyyttä vaativissa olosuhteissa.

Vierailijat tutustuivat ahkerasti myös Tespackin aurinkokennoteknologialla varustettuihin laukkuihin, jotka on suunniteltu mobiililaitteiden lataamiseen paikoissa, joissa sähköä ei ole saatavilla. Tespackin tuotevalikoimasta löytyy laukkuja kuluttajille suunnatatuista repuista lähtien ammattilaiskäyttöön soveltuviin raskaisiin laukkuihin, joissa esim. kriisikohteen avustustyöntekijät voivat ladata mobiililaitteensa, ja joka etsii verkkosignaalin paikasta kuin paikasta, tarvittaessa jopa satelliitin kautta.

Finpron Kehittyvät markkinat –kasvuohjelma tavoittelee suomalaisten yritysten osuuden kasvattamista YK-hankinnoissa ja kansainvälisten rahoituslaitosten rahoittamissa hankinnoissa Vietnamissa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. ”Suomalaisten yritysten osuus YK-hankinnoissa on huomattavasti muita pohjoismaita alhaisempi, ja asian ovat nostaneet esille julkisuudessa sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen että kauppa- ja kehityssuurlähettiläs Sinikka Antila. Kehittyvien Markkinoiden kasvuohjelman tarkoitus on lisätä tietoisuutta näistä kauppamahdollisuuksista ja tuoda niitä konkreettisesti yritysten ulottuville”, toteaa ohjelmajohtaja Jyrki Härkki. Positiivisen kokemuksen ja yrityspalautteen perusteella Finpro aikoo osallistua Aidexiin myös ensi vuonna.

Lue lisää Kehittyvät Markkinat -kasvuohjelmasta täältä: www.exportfinland.fi/kehittyvat-markkinat-kasvuohjelma

 

Tai ota yhteyttä:

 

Jyrki Härkki, ohjelmajohtaja jyrki.harkki@finpro.fi +358 40 343 3455

Terhi Rasmussen, YK-hankinnat terhi.rasmussen@finpro.fi +45 20 54 9894

Elina Warsta, ohjelmapäällikkö elina.warsta@finpro.fi +358 50 400 3172

Anna Sofia Nyholm, projektikoordinaattori, sofia.nyholm@finpro.fi +358 50 308 6306

 

Mukana Aidexissa olivat:

IC2 Feeniks; www.ic2feeniks.fiKT-Shelter; www.kt-shelter.comLune Group; www.lunette.comTespack; www.tespack.comTeijoCon; www.teijocon.comVAKAVA; www.vakava.comVerseidag Ballistic Protection; www.ballisticprotection.fiHuman Security Finland verkosto: BMS Engineering; www.bmsengineering.fiElisa; www.elisa.fiNokia; www.nokia.comTelespro; www.telespro.fi