Uutiset

Takaisin

Abomics vie genomitiedon tulkintapalveluja maailmalle

Abomics vie genomitiedon tulkintapalveluja maailmalle

Merkittävä sopimus Synlabin kanssa terveyspalveluiden viennistä tarjoaa suomalaiselle genomitiedon asiantuntijayritykselle erinomaisen kasvualustan.

Turussa vuonna 2013 perustettu Abomics on geenitiedon asiantuntijayritys, joka tuottaa geenitestien lausuntopalveluita laboratorioille sekä tietopalveluita terveydenhuollon ammattilaisille ja potilaille. Abomics edistää lääketieteellisen tutkimustiedon soveltamista potilashoitoon ICT-ratkaisujen avulla. Genomitiedon hyödyntäminen mahdollistaa yksilön perimän mukaan räätälöidyn hoitokokonaisuuden.

”Abomicsin osaamiselle on selkeästi markkinaa. Kun laboratorioiden osaaminen ei riitä tulkitsemaan sitä kaikkea genomidataa, mitä ne pystyvät tuottamaan, meillä on siihen hyvät tuotteet ja osittain automatisoitu ja skaalautuva palvelu. Se on tehty tällä hetkellä suomeksi, englanniksi ja saksaksi, mutta meillä on valmius viedä sitä aika moneen maahan”, kertoo Abomicsin toimitusjohtaja Jari Forsström.

Joulukuussa 2016 Abomics Oy allekirjoitti yhteistyösopimuksen Euroopan suurimman laboratoriopalveluiden tarjoajan, Synlabin kanssa. Synlabilla on toimipisteitä yli 30 maassa ja laajentaa omaa tarjoamaansa suomalaisyrityksen mahdollistaman geenitestien tarkan ja luotettavan tulkinnan avulla.

Finpron tukea Japanissa

Abomics on osallistunut Finpron vienninedistämismatkoille Yhdysvaltoihin, Saudi Arabiaan, Dubaihin ja Japaniin. Antoisimmat matkat ovat suuntautuneet Japaniin, missä Finpron järjestämät verkostointitilaisuudet ovat tukeneet Abomicsin aikaisemmin käynnistyneitä yhteistyöneuvotteluita Fujitsun kanssa.

”Delagaatiomatkojen osana Finpro on kutsunut Fujitsun johtajia suurlähettilään vastaanotoille ja Fujitsu on arvostanut sitä kovasti. Viime kerralla saimme paikalle myös Japanin farmakogenetiikan yhdistyksen puheenjohtajan, joka on meidän liiketoiminnan kannalta tärkeä henkilö”, sanoo Forsström.

Abomics on solminut pilottisopimuksen Fujitsun kanssa, jonka puitteissa Fujitsu on kouluttanut omia henkilöitään esittelemään Abomicsin tietokantoja asiakkailleen japanilaisissa sairaaloissa. Kaksi yliopistosairaalaa on valittu testaamaan suomalaisyrityksen kahta tietokantaa liittyen geenivariaatioiden vaikutuksesta lääkeannosteluihin.

”Pilottiprojektin perusteella Fujitsu tekee päätöksen lähteekö se myymään tuotteita voimallisemmin Japanin markkinoilla.”

Erinomaiset kasvuedellytykset

Abomicsin kansainvälisille markkinoille tarkoitettu ratkaisu voidaan lokalisoida paikalliseen kieleen, paikalliseen rekisteriin ja paikallisen laboratorion ulkoasuun. Yritys tavoittelee miljoonan euron liikevaihtoa vuonna 2017 ja kahden vuoden päästä tavoite on jo EUR 10 miljoonaa. Suurinta liiketoiminnan volyymia odotetaan isoimmista Euroopan maista.

”Farmakogenetiikan käyttö terveydenhuollossa laajenee kovaa vauhtia. Suurin haasteemme on olla riittävän nopeasti myynnissä liikkeellä eri maissa, kun moni laboratorio lähtee suunnittelemaan farmakogenomiikan testaamista. Meillä on laboratorioiden tarvitsemaa osaamista, joten myyntiä yritetään aktivoida kovasti”, sanoo Forsström.

Yhteistyö Synlabin kanssa on merkittävä askel eteenpäin. Synlabin kattava kumppaniverkosto ja kansainvälinen osaaminen mahdollistavat liiketoiminnan laajenemisen Abomicsille ja luovat hyvät edellytykset jatkaa laajentumista uusiin maihin ja kielialueisiin.

Ainutlaatuista osaamista

Abomicsin näkökulmasta Suomen terveysalan viennin näkymät vaikuttavat varsin hyviltä, varsinkin genomiikan ja siihen liittyvän IT:n osalta.

”Suomessa on paljon pöhinää ja hyviä firmoja nousemassa. Uskon, että terveysteknologia on nopeasti kasvava alue. Vienti on vielä aika paljon painottunut laboratoriolaitteisiin, röntgenkuvalaitteisiin ja hammasmateriaaleihin. Puhtaampi asiantuntemukseen ja siihen liittyvä ohjelmisto- ja asiantuntijapalveluiden myynti tuo siihen aika paljon lisää lähivuosina”, toteaa Forsström.

”Suomessa on paljon ainutlaatuista osaamista genomiikasta ja IT:stä. Se kombinaatio osataan Suomessa paremmin kuin melkein missään muualla.”