Uutiset

Takaisin

ER-Saha - vienti Kiinaan ennätyslukemissa

ER-Saha - vienti Kiinaan ennätyslukemissa

Kiinan kasvavat sahatavaramarkkinat ovat merkittävä vientikohde ER-Sahalle. Yritys on kasvattanut Kiinan vientiänsä Finpron Wood from Finland -ohjelman tuella.

Viitasaarelaisen ER-Sahan toiminta on suuntautunut vahvasti kansainvälisille markkinoille sahan perustamisesta lähtien. Tuotannosta yli 80 prosenttia menee Suomen rajojen ulkopuolelle. Kiina on yksi sahan tärkeistä vientikohteista ja suurin kuusisahatavaran vientimaa, ja vienti sinne kasvaa vuosittain. Kasvuvauhtia kuvaa se, että vuonna 2016 vienti Kiinaan oli jo 35 000 kuutiometriä kun määrä viennin alkaessa vuonna 2010 pyöri tuhannen kuution luokassa ja vuonna 2013 pysyi vielä alle 10 000 kuutiossa.

ER-Sahan hallituksen puheenjohtaja Olli Poutanen kertoo, että vuonna 2017 viennin kasvu Kiinaan kiihtyy edelleen.

-    Vuonna 2017 ER-Saha tuottaa kuusi- ja mäntysahatavaraa noin 180 000 kuutiometriä. Nyt huhtikuuhun mennessä olemme myyneet sahatavaraa Kiinaan jo 30 000 kuutiota. Tämän vuoden viennissä tulee ennätyskorkea, jos kuljetuskustannukset pysyvät kohtuullisella tasolla.

Kohoava elintaso lisää suomalaisen puun kysyntää

Tullin tilastot vahvistavat laajemminkin Kiinaan suuntautuvan viennin merkityksen suomalaisille sahoille. Vuonna 2016 Kiinaan vietiin yli miljoona kuutiota suomalaista puuta, kuusen kohdalla Kiina on selkeä ykkönen ja kokonaisviennissäkin kolmannella sijalla. Kohoava elintaso on lisännyt kiinnostusta korkealaatuiseen puuhun. Suomalaisella sahatavaralla on Kiinassa hyvä maine. Erityisesti suomalainen kuusi on kysyttyä, sillä tasaisen vaalea, terveoksainen ja suorasyinen kuusi sopii hyvin kiinalaisen huonekaluteollisuuden tarpeisiin.

-    ER-Sahan tuotannosta alle puolet on kuusta ja loppu mäntyä. Kiinaan vietävästä sahatavarasta kuusen osuus on noin 80 prosenttia. Mänty kuitenkin kasvattaa osuuttaan, erityisesti tänä vuonna männyn vientimäärät ovat kasvaneet, Poutanen toteaa.

ER-Sahalla on kapasiteettia vastata Kiinan kasvavaan tarpeeseen. Vuonna 1989 perustetulla sahalla on tehty investointeja yli kymmenellä miljoonalla eurolla viimeisten parin vuoden aikana. Tänä kesää uudistetaan sahan ja dimensiolajittelun välinen osuus, vuonna 2016 rakennettiin kuivaamo.

ER-Sahan liikevaihto vuonna 2016 oli noin 45 miljoonaa euroa ja saha työllistää noin 50 henkeä. Jos työllisyysvaikutuksia tarkastelee puunhankinta, kuljetukset ja muut alihankinta mukaan lukien, voi luvun melkeinpä kertoa kolmella.

Wood from Finland tukena

ER-Saha on Finpron johtaman Wood from Finland -vientiohjelman jäsen. Yhteistyössä Sahateollisuus ry:n kanssa vuonna 2015 käynnistetty ohjelma on pitkäjänteisesti kasvattanut tietoisuutta suomalaisen puun laadusta Kiinassa, solminut yhteyksiä ja järjestänyt suomalaisille sahoille lukuisia myyntitilaisuuksia maassa ja tuonut kiinalaisia ostajia Suomeen.

Poutanen on hyvin tyytyväinen Wood from Finland -ohjelmaan.

-    Osallistuimme Wood from Finlandin organisoimalle Team Finland -delegaatiomatkalle Shanghaihin vuoden 2015 syksyllä. Tapasimme potentiaalisia asiakkaita, paikallisia alan vaikuttajia ja saimme tärkeitä kontakteja. Ohjelma toimii hyvin. Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja myös muista maista, joihin Wood from Finland on tehnyt ostajatapaamisia, vaikka itse emme olekaan kerenneet paikan päälle mukaan.

Kiinan lisäksi tärkeitä vientimaita ER-Sahalle ovat Egypti, Algeria, Englanti, Saksa, Tanska ja Japani.

-    Eri maiden tuotteille ja tuotannolle asettamat vaatimukset ovat antaneet hyvän pohjan sahan toiminnan kehittämiselle vaihtelevia tarpeita vastaavaksi. Panostamme jatkossakin voimakkaasti kehitystyöhön ja vientiin, Poutanen painottaa.

Tutustu sahaan – katso videoita sahan toiminnasta